Miljösanktionsavgift
Sammanfattning: Enligt miljöbalken ska miljösanktionsavgift tas ut för vissa i förväg bestämda överträdelser av miljöbalken med mera. Tillsynsmyndigheten beslutar om miljösanktionsavgift. Vilka överträdelser som medför avgift, och beloppen som ska betalas, anges i förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Avgiften tillfaller staten och faktureras av Kammarkollegiet.

Lag

I miljöbalkens 30 kapitel finns ett särskilt slag av ansvarsbestämmelser som benämns miljösanktionsavgifter. Beslut om miljösanktionsavgift tas av tillsynsmyndigheten, inte av domstol.

 

Tillsynsmyndigheten, till exempel miljönämnden, är skyldig att besluta om miljösanktionsavgift då överträdelse som medför miljösanktionsavgift begåtts.

 

Avgiften skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Den bygger alltså på strikt ansvar. Det saknar vidare betydelse om näringsidkaren har haft någon ekonomisk fördel av överträdelsen eller om överträdelsen har medfört någon olägenhet i det enskilda fallet. Om det är oskäligt ska dock ingen avgift tas ut. Detta kan gälla i följande fall (här förkortat):

  1. vid sjukdom,
  2. vid olyckliga omständigheter,
  3. vid åtgärder för att undvika att en överträdelse skulle inträffa, eller
  4. om överträdelsen har föranlett straff enligt bestämmelserna i 29 kapitlet miljöbalken.

 

Förordning

Vilka överträdelser som medför avgift, och beloppen som ska betalas, anges i 2-12 kapitlet förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter som den 1 juli 2012 ersatte förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter där det i en bilaga framgick vilka överträdelser som medförde avgift.

 

Om en miljösanktionsavgift har beslutats för en överträdelse och den avgiftsskyldige därefter inte upphör med eller upprepar överträdelsen ska en ny avgift tas ut med dubbla beloppet, dock högst en miljon kronor per tillfälle. En ny avgift får dock bara beslutas om den avgiftsskyldige har fått skälig tid att vidta rättelse.

 

Undantag

Om ett vitesföreläggande har överträtts ska inte miljösanktionsavgift beslutas för en överträdelse som omfattas av föreläggandet.

 

Beslutsformalia

Innan ett beslut tas om miljösanktionsavgift ska den som anspråket riktas mot ges tillfälle att yttra sig. Beslutet ska delges den avgiftsskyldige.

 

Myndighetens beslut om miljösanktionsavgift kan överklagas till mark- och miljödomstol. Avgiften ska dock betalas även om beslutet överklagas. Om den klagande sedan får rätt återbetalas avgiften, med ränta.

 

Miljösanktionsavgifterna tillfaller staten och faktureras av Kammarkollegiet. Se vidare Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2012:10) om betalning av miljösanktionsavgifter (pdf) som beskriver vad beslut om miljösanktionsavgift ska innehålla. 

 

 

Vägledning

Naturvårdsverket har vägledning om miljösanktionsavgifter på sin hemsida. Naturvårdsverket hade tidigare ett allmänt råd (NFS 2000:10). Texten i nedanstående pdf ersätter det allmänna rådet.
Hur man handlägger ärenden om miljösanktionsavgift (pdf).

 

Mer information finns i Handbok 2001:1 med allmänna råd, Handläggning av ärenden om miljösanktionsavgift (Utgåva 7). Handboken ger bland annat vägledning i ett antal frågor som visat sig vara svårtolkade i den praktiska tillämpningen och redovisar rättsfall.

 

Se även Lathund för hantering av sanktionsärenden enligt miljöbalken av Miljösamverkan Västra Götaland som bland annat innehåller mallar för beslut om miljösanktionsavgifter.

 

 

Mer information:

Avgifter och sanktioner - Litteratur (Kunskapsbanken)

 

Rättsfall miljösanktionsavgift (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 27 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.