Avgifter och sanktioner - Litteratur
Sammanfattning: Litteratur om avgifter och taxor för myndighetstillsyn samt om sanktioner enligt miljöbalken och andra lagstiftningar.

Avgifter och taxor

Avgifter

Naturvårdsverkets allmänna råd NFS 2000:8 till förordningen (1998:940) om avgifter för myndigheters prövning och tillsyn enligt miljöbalken. De allmänna råden gäller endast länsstyrelserna.

 

 

Taxor

Taxa inom miljöbalkens område utifrån risk- och erfarenhetsbedömning, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
SKL presenterar underlag som stöd vid taxesättning av kommunernas verksamhet inom miljöbalkens område. Underlaget innehåller delarna: Riskbedömning, erfarenhetsbedömning och premiering, utformning av taxebilaga 1 (avgifter för prövning), taxebilaga 2 (avgiftsklasser) och taxebilaga 3 (riskklassning). Även underlag för att beräkna handläggningskostnaden per timme inom miljöbalkens och plan- och bygglagens områden.

 

Taxesättning inom livsmedelskontrollen, Sveriges Kommuner och Landsting.

 

 

Sanktioner

Flödesschema ärendegång vid miljöbrott, Miljösamverkan f , 2011
Jönköpings län samverkansgrupp för miljöbrott har tagit fram ett flödesschema över ärendegången vid miljöbrott. Målet är att kvalitetssäkra och få en effektivare hantering av miljöbrottsärenden. En blankett för åtalsanmälan är också framtagen.

 

NFS 2012:10 - Betalning av miljösanktionsavgifter (pdf), Naturvårdsverket.
Innehåller föreskrifter om hur ett beslut om miljösanktionsavgifter enligt miljöbalken ska utformas och vad beslutet ska innehålla.

 

Handläggning av ärenden om miljösanktionsavgift, Handbok med allmänna råd, Handbok 2001:1, Utgåva 6, mars 2011, Naturvårdsverket.
Handboken är skriven för Naturvårdsverkets ansvarsområde för tillsynsvägledning men principerna är tillämpliga även för andra tillsynsområden enligt miljöbalken.

 

Sanktionsärenden, lathund -14, Miljösamverkan Västra Götaland, 2014 

En lathund för hantering av sanktionsärenden togs fram av Miljösamverkan Västra Götaland 2009. Den har uppdaterats 2014 och då även försetts med ett nytt kort avsnitt om "Åtgärder på den felandes bekostnad".

 

 

Mer information:

Avgifter och sanktioner (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 27 jan 2017
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.