Delgivning av beslut
Sammanfattning: Delgivning används främst för att underrätta någon om ett skriftligt beslut, vars innehåll går denne emot. I artikeln redovisas olika former för delgivning, såsom muntlig delgivning, ordinär delgivning, delgivning med stämningsman och kungörelsedelgivning.

Allmänt om delgivning

I många fall är det lämpligt att använda delgivning för sådana underrättelser om beslut som gått part emot (till exempel avslag på ansökan och förelägganden), eftersom delgivningskvittot utgör grund för överklagandetiden.

 

Myndigheten bestämmer dock själv om underrättelsen ska ske muntligt, genom vanligt brev, genom delgivning eller på något annat sätt. Underrättelsen ska dock alltid ske skriftligt, om en part begär det (25 § förvaltningslagen (FVL)).

 

Även i andra fall än beslutsexpediering kan delgivning användas, till exempel för att underrätta någon om uppgifter som tillförts i ett ärende (10 § FVL).

 

Delgivningslagen (DL) och delgivningsförordning (2011:154) (DF) reglerar en rad olika möjligheter till delgivning, och när delgivning ska anses ha skett. Nedan redovisas några huvudregler.

 

 

Allmänna bestämmelser om delgivning

Delgivning innebär att en handling skickas eller lämnas till den eller de personer som har behörighet att ta emot delgivningen, 2 § (DL).

 

En myndighet som handlägger ett mål eller ärende ska se till att delgivning sker, 7 § (DL).

 

Myndigheten beslutar hur delgivning ska ske och ska stå för kostnaden. Delgivningen ska ske på ett diskret sätt, 2, 3 §§ (DF).

 

Myndigheten ska göra en anteckning om delgivning i en dagbok, ett diarium eller en motsvarande förteckning som förs i ärendet. Myndigheten ska även anteckna hur delgivningen har genomförts med en delgivningsmottagare samt övriga förhållanden. Delgivningsnummer eller ärendets beteckning ska anges på handlingen som ska delges, 4 § (DF).

 

Myndigheten ska anteckna datum för översändande eller överlämnande av:

  1. den handling som ska delges,
  2. kontrollmeddelande eller annat meddelande,
  3. underrättelse, och
  4. information om förenklad delgivning.

 

Olika typer av delgivning

Det finns olika typer av delgivning:          

  • Vanlig delgivning
  • Muntlig delgivning
  • Förenklad delgivning
  • Särskild delgivning
  • Stämningsmannadelgivning
  • Kungörelsedelgivning   

 

Vanlig delgivning

Vanlig delgivning sker genom att handlingen som ska delges skickas eller lämnas till delgivningsmottagaren, 16 § (DL).

 

Med handlingen ska det fogas information om delgivningsbekräftelse med myndighetens namn och adress, handlingens delgivningsnummer samt lämpliga sätt att bekräfta mottagandet av handlingen exempelvis genom att ett kuvert som lagts med i vilket bekräftelsen kan skickas tillbaka.

 

Om handlingen skickas i en rekommenderad postförsändelse, ska handlingens delgivningsnummer anges på mottagningsbeviset och även att postförsändelsen endast får kvitteras ut av delgivningsmottagaren personligen, 5 § (DF).

 

Vid vanlig delgivning ska delgivningsmottagaren bekräfta att han eller hon har mottagit den handling som delges, i annat fall bör han eller hon påminnas, 6 § (DF).

 

 

Muntlig delgivning

Muntlig delgivning sker genom att innehållet i den handling som ska delges läses upp för delgivningsmottagaren. Sådan delgivning får även avse beslut eller liknande som ännu inte har fått skriftlig 

 

Muntlig delgivning får användas av en myndighet när delgivning ska ske i ett mål eller ärende men får inte användas vid delgivning av en handling som inleder ett förfarande. Muntlig delgivning har skett när innehållet har lästs upp, 19, 20, 21 § § (DL).

 

Vid muntlig delgivning som telefonsamtal, sammanträde eller ett annat sammanträffande ska myndigheten förvissa sig om att personen är identisk med delgivningsmottagaren.

 

När innehållet i handlingen eller beslutet har lästs upp ska delgivningsmottagaren informeras om att delgivning har skett, 8 § (DF).

 

 

Förenklad delgivning

Förenklad delgivning sker genom att handlingen skickas till delgivningsmottagaren och att nästa arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats, 22 § (DL). Förenklad delgivning kan anses ha skett två veckor efter detta, 26 § (DL). Mottagaren bör informeras om att delgivningssättet kan komma att användas i målet eller ärendet, 24 § (DL).

 

 

Särskild delgivning

Särskild delgivning med juridisk person sker genom att handlingen skickas till den juridiska personen och att närmaste arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats, 27 § (DL). Särskild delgivning kan anses ha skett två veckor efter detta, 30 § (DL).

 

Särskild delgivning med juridisk person får användas av en myndighet om ett försök till vanlig delgivning eller förenklad delgivning har misslyckats eller att delgivningsförsök bedöms som utsiktslöst, 29 § (DL).

 

Stämningsmannadelgivning

Stämningsmannadelgivning sker genom att en behörig person lämnar handlingen som ska delges och dokumenterar åtgärden, 31 § (DL).

 

Den som har mottagit handlingen ska se till att handlingen lämnas till delgivningsmottagaren så snart det kan ske. Den som utför delgivningen ska informera om denna skyldighet när handlingen lämnas, 37 § (DL).

 

När en myndighet har beslutat om stämningsmannadelgivning, ska den i första hand överväga om delgivning kan utföras av någon vid den egna myndigheten, 10 § (DF).

 

Vid stämningsmannadelgivning ska handlingen som ska delges läggas i ett slutet kuvert med information om delgivningsbekräftelse, myndighetens namn och adress samt handlingens delgivningsnummer. Detta ska sedan skickas eller lämnas till polismyndigheten, delgivningsföretag eller annan som ska utföra delgivningen. Det ska anges när och hur delgivningen ska utföras, 11 § (DF).

 


Kungörelsedelgivning   

Kungörelsedelgivning sker genom att myndigheten beslutar att handlingen hålls tillgänglig viss tid hos myndigheten eller på annan plats och ett meddelande om detta och om handlingens huvudsakliga innehåll inom tio dagar från beslutet kungörs och i vissa fall ges till känna på annat sätt, 47 § (DL).

 

Kungörelsedelgivning får ske om (48, 49 §§ DL):

  • delgivningsmottagaren saknar känd hemvist eller uppehälle 
  • förutsättningarna för stämningsmannadelgivning är uppfyllda,
  • förutsättningarna för förenklad delgivning är uppfyllda
  • en obestämd krets ska delges,
  • ett stort antal personer ska delges
  • delägare i samfällighet eller medlemmar i sammanslutning ska delges

 

Vid kungörelsedelgivning ska myndigheten anteckna dagen för beslutet i en förteckning. Myndigheten ska kontrollera att annonsering skett i de tidningar som har anlitats för kungörelsedelgivning och anteckna dagen för annonsering, 19 § (DF).

 

Vid kungörelsedelgivning kan i vissa fall meddelandet anslås på en anslagstavla som är avsedd för meddelanden till dem som hyr eller annars innehar en lägenhet inom fastigheten, 20 § (DF).

 

 

Avgifter

Det finns bestämmelser om avgifter för delgivning i 21, 22 §§ (DF).

 

 

Mer information:

 

Beslutsfattandet (Kunskapsbanken)

 

Delgivningslag (Kunskapsbanken)

 

Kommunal nämndadministration - Litteratur (Kunskapsbanken)

 

Rättsfall delgivning av beslut (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind, Sandra Häkkinen
Uppdaterad: 27 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.