Delgivningslag
Ämnesområde:  Lagstiftning
Sammanfattning: Delgivningslagen ska reglera hur delgivning i mål eller ärende hos domstol eller annan myndighet ska gå till.

Lag

Delgivningslagen (2010:1932)

 

Förordning

Delgivningsförordning (2011:154)

 

 

Huvudsakliga bestämmelser

Bestämmelserna i delgivningslag- och förordning gäller när delgivning ska ske i mål eller ärenden hos domstol eller annan myndighet, 1 §.

 

Delgivning innebär att en handling skickas eller lämnas till den eller de personer som har behörighet att ta emot delgivningen, 2 §.

 

En myndighet som handlägger ett mål eller ärende ska se till att delgivning sker, 7 §.

 

Delgivningsmottagare kan exempelvis vara en fysisk person, staten, juridisk person, delägare i samfällighet eller ombud, 11 – 15 §§.

 

Olika sätt att delge information

Nedan redovisas de olika möjligheter till delgivning som anges i delgivningslagen.

 

Vanlig delgivning

Vanlig delgivning sker genom att handlingen som ska delges skickas eller lämnas till delgivningsmottagaren, 16 §.

 

Delgivning har skett när den eller de som är delgivningsmottagare har tagit emot handlingen eller när en postförsändelse har hämtats av ett bud, 18 §.

 

Muntlig delgivning

Muntlig delgivning sker genom att innehållet i den handling som ska delges läses upp för delgivningsmottagaren. Sådan delgivning får även avse beslut eller liknande som ännu inte har fått skriftlig form.

 

Muntlig delgivning får användas av en myndighet när delgivning ska ske i ett mål eller ärende men får inte användas vid delgivning av en handling som inleder ett förfarande. Muntlig delgivning har skett när innehållet har lästs upp, 19, 20, 21 § §.

 

Förenklad delgivning

Förenklad delgivning sker genom att handlingen skickas till delgivningsmottagaren och att nästa arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats, 22 §.

 

Förenklad delgivning får användas av en myndighet vid delgivning med den som är part eller har liknande ställning i ett mål eller ärende, om denne har fått information av myndigheten om att delgivningssättet kan komma att användas i målet eller ärendet.
Förenklad delgivning får inte användas vid delgivning av en handling som inleder ett förfarande, 24 §.

 

Förenklad delgivning har skett när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades, om kontrollmeddelandet har skickats och det framstår som sannolikt att handlingen kommit fram inom denna tid, 26 §.

 

Särskild delgivning

Särskild delgivning med juridisk person sker genom att handlingen skickas till den juridiska personen och att närmaste arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats, 27 §.

 

Särskild delgivning med juridisk person får användas av en myndighet om ett försök till vanlig delgivning eller förenklad delgivning har misslyckats eller att delgivningsförsök bedöms som utsiktslöst med (29 §):

  • aktiebolag
  • ekonomiska föreningar, bostadsrättsföreningar, kooperativa hyresrättsföreningar och sambruksföreningar
  • handelsbolag, kommanditbolag, ideella föreningar och trossamfund
  • banker
  • försäkringsaktiebolag
  • europabolag
  • europakooperativ

 

Särskild delgivning med juridisk person har skett när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades, om kontrollmeddelandet har skickats och det framstår som sannolikt att handlingen kommit fram inom denna tid, 30 §.

 

Stämningsmannadelgivning

Stämningsmannadelgivning sker genom att en behörig person lämnar handlingen som ska delges och dokumenterar åtgärden, 31 §.

 

Den som har mottagit handlingen ska se till att handlingen lämnas till delgivningsmottagaren så snart det kan ske. Den som utför delgivningen ska informera om denna skyldighet när handlingen lämnas, 37 §.

 

Stämningsmannadelgivning har skett när handlingen eller meddelandet har lämnats eller när delgivningsmottagaren har vägrat ta det. Stämningsmannadelgivning har även skett när handlingen har lämnats och underrättelsen har skickats, 39 §.

 

Stämningsmannadelgivning får utföras av stämningsman eller av den som är anställd vid (40 §):

  • polismyndighet,
  • åklagarmyndighet,
  • allmän domstol,
  • allmän förvaltningsdomstol,
  • Kronofogdemyndigheten,
  • Skatteverket,
  • svensk utlandsmyndighet, och
  • auktoriserat delgivningsföretag

 

Se även förordning (2011:155) om auktorisation av delgivningsföretag.

 

Kungörelsedelgivning

Kungörelsedelgivning sker genom att myndigheten beslutar att handlingen hålls tillgänglig viss tid hos myndigheten eller på annan plats och ett meddelande om detta och om handlingens huvudsakliga innehåll inom tio dagar från beslutet kungörs och i vissa fall ges till känna på annat sätt, 47 §.

 

Ett meddelande kan föras in i Post- och Inrikes Tidningar och i ortstidning eller anslås i myndighetens lokal eller anslås inom en fastighet, 48, 49 § §.

 

Ingår en statlig myndighet eller en kommun bland dem som avses med delgivningen, ska meddelandet alltid skickas till myndigheten eller kommunen, 49 §.

 

Kungörelsedelgivning får ske om (48, 49 §§):

  • delgivningsmottagaren saknar känd hemvist eller uppehälle
  • förutsättningarna för stämningsmannadelgivning är uppfyllda,
  • förutsättningarna för förenklad delgivning är uppfyllda
  • en obestämd krets ska delges,
  • ett stort antal personer ska delges
  • delägare i samfällighet eller medlemmar i sammanslutning ska delges

 

Kungörelsedelgivning har skett när två veckor har förflutit från beslutet om kungörelsedelgivning, om kungörande och övriga åtgärder har skett i rätt tid, 51 §.

 

 

Mer information:

Delgivning av beslut (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind, Sandra Häkkinen
Uppdaterad: 26 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.