Yttrandefrihetsgrundlagen
Ämnesområde:  Lagstiftning
Sammanfattning: Yttrandefrihetsgrundlagen är en av grundlagarna. Den innehåller regler om yttrandefrihet för andra medier än tryckta skrifter, det vill säga radio, TV, film och video med mera.

Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) är en av grundlagarna. Lagen omtrycktes genom SFS 2018:1802, den nya lydelsen trädde i kraft den 1 januari 2019.

 

Lagen infördes 1991 och kompletterar tryckfrihetsförordningen med regler för andra medier än tryckta skrifter, det vill säga radio, TV, film och video med mera.

 

Meddelar- och anskaffarfrihet

Varje svensk medborgare är tillförsäkrad rätt att till författare och andra upphovsmän samt till utgivare, redaktioner, nyhetsbyråer och företag för framställning av tekniska upptagningar lämna uppgifter i vilket ämne som helst för offentliggörande i radioprogram och sådana upptagningar, enligt så kallad meddelarfrihet (1 kap 10 §).

 

Han eller hon har också rätt att anskaffa uppgifter i vilket ämne som helst för sådant uppgiftslämnande eller offentliggörande, enligt 1 kap 10 §. Vissa undantag till ovanstående framgår av 1 kap 16-21 §§.

 

Efterforskningsförbud och repressalieförbud

En myndighet eller ett annat allmänt organ får inte efterforska upphovsmannen till sådana uppgifter som har offentliggjorts eller ingripa mot någon för att han eller hon i ett program eller en teknisk upptagning har brukat sin yttrandefrihet (2 kap 5 och 6 §§).

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 27 mar 2019
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.