Fler miljöledningssystem
Ämnesområde:  Miljöledning
Sammanfattning: Förenklade miljöledningssystem som tagits fram av olika organisationer.

BS 7750

BS står för British Standard. BS 7750 var förebilden till ISO 14001. Innan ISO 14001 infördes förekom det att också företag utanför Storbritannien, bland annat i Sverige, certifierades för BS 7750.

 

FR2000

FR2000 är ett något förenklat ledningssystem för kvalitet, miljö, kompetensförsörjning, hälsa och säkerhet som tagits fram av Företagarna men som numera drivs av FR2000 i Sverige ekonomisk förening

 

Det är avsett för mindre och medelstora företag som inte vill satsa fullt ut på ISO 14001 eller EMAS, men är uppbyggt så att de sedan ska kunna gå vidare med dessa system. FR2000 finns i en basversion, på vilken olika branschspecifika versioner bygger.

 

Rådet för FR2000 utfärdar FR2000-certifikat, ansvarar för basversionen av FR2000 och godkänner branschanpassningar.

 

6E

6E var ett pilotprojekt där ett miljöledningssystem som integrerade arbetsmiljö testades under 1997-2000 på ett antal företag. Projektet handhades av TCO Development (Tjänstemännens Centralorganisation) men drivs inte längre. 

 

Det kartläggningsverktyg som användes i 6E - Miljömätaren - finns dock kvar i form av Arbetsplatsprovaren, med stöd för kartläggning av arbetsmiljön. 6E står för ekologi, energi, ekonomi, ergonomi, effektivitet och emission.

 

Miljöhusesyn

Miljöhusesyn är kanske inte riktigt ett miljöledningssystem men ett hjälpmedel för jordbruksföretagens egentillsyn av miljöfrågor. Det består av en faktadel och en checklista. Miljöhusesyn finns tillgänglig på Lantbrukarnas riksförbunds hemsida för registrerade medlemmar.

 

Svenskt Sigill

 

 

Svenskt Sigill är Svenska Lantmännens miljö- och kvalitetssäkringssystem för jordbruk. Produkter med råvaror från anslutna gårdar märks med Svenskt Sigill-märket. 

 

 

Mer information:

Miljöledningssystem - Allmänt (Kunskapsbanken)

 

Miljödiplomering (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 20 jun 2017
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.