Lag om tjänster på den inre marknaden
Ämnesområde:  Lagstiftning
Sammanfattning: Lagen om tjänster på den inre marknaden syftar till att genomföra EU direktivet 2006/123/EG om tjänster på den inre marknaden som ska verka för frihet att tillhandahålla och motta tjänster inom EU och som beskriver hur myndigheterna ska samarbete kring dessa frågor.

Lag (2009:1079) om tjänster på den inre marknaden innehåller allmänna bestämmelser avseende tjänster som omfattas av EU direktivet 2006/123/EG om tjänster på den inre marknaden och som syftar till att genomföra direktivet.


Behöriga myndigheter ska verka för att direktivets principer om etableringsfrihet, om frihet att tillhandahålla och motta tjänster, om icke-diskriminering, om nödvändighet och proportionalitet får genomslag i Sverige, enligt 1 §.

 

Denna lag tillämpas i fråga om tjänster, 2 §, dock inte tjänster som är/inom följande områden:

  1. finansiella
  2. elektroniska kommunikationer och kommunikationsnät
  3. transportområdet
  4. bemanningsföretag
  5. hälso- och sjukvården samt läkemedelstjänster
  6. audiovisuella och ljudradiosändningar
  7. hasardspel där penningvärden satsas
  8. offentlig maktutövning
  9. vissa sociala tjänster
  10. privat säkerhet

  
Lagen tillämpas inte på skatteområdet.

 

För att underlätta tillståndsförfaranden för tjänsteleverantörer och tillhandahålla information till tjänstemottagare ska en eller flera gemensamma kontaktpunkter upprättas, 5 §.

Behörig myndighet ska sända ett mottagningsbevis till sökanden när en fullständig ansökan har kommit in, med information om tidsfrist och möjligheterna till rättslig prövning av beslut, 8 §.

 

En bestämd myndighet ska vara samordnande myndighet i Sverige med uppgift att underlätta samarbetet mellan behöriga myndigheter inom EES i frågor som rör tillsyn i Sverige av tjänsteleverantörer, 10 §.

 

Vid samarbetet mellan behöriga myndigheter inom EES ska det användas ett elektroniskt informationssystem för den inre marknaden, 11 §.

 

En myndighet i Sverige ska på begäran lämna behövligt bistånd åt den utländska myndigheten, 12 §.

En myndighet i Sverige ska underrätta behöriga myndigheter i andra länder inom EES och Europeiska kommissionen om tjänsteverksamhet som kan medföra allvarlig skada på människors hälsa eller säkerhet eller på miljön, 14 §.

 

En tjänsteleverantör ska ge tjänstemottagare information som gör det möjligt att komma i kontakt med leverantören, 16 §. Information ska också lämnas om:

  1. registreringsnummer och registrets namn eller motsvarande
  2. adressuppgift till tillståndsmyndighet eller kontaktuppgift
  3. registreringsnummer för mervärdesskatt
  4. standardvillkor
  5. avtalsvillkor om tillämplig lag och om behörig domstol
  6. garanti
  7. priset på tjänsten 

 

En tjänsteleverantör ska besvara klagomål (19 §) från en tjänstemottagare så snart som möjligt och skyndsamt försöka finna en tillfredsställande lösning.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Myndighet
Publicerad av:Sandra Häkkinen
Uppdaterad: 26 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme:
Ge oss din åsikt om artikeln.