Närvarorätt vid nämndsammanträde
Sammanfattning: Förutom nämndens ledamöter och ersättare får annan personal som nämnden bestämmer närvara vid sammanträden. Men även förtroendevalda som fullmäktige bestämmer får delta på sammanträdena om än inte i själva besluten. Det är i vissa fall också möjligt att ha offentliga nämndsammanträden.

Närvarorätt vid sammanträde regleras i 4 kap 28 §, 6 kap 24-26 §§ samt 7 kap 12-15 §§ kommunallagen, KL.

 

Olika kategoriers närvarorätt vid sammanträden

Följande kategorier har närvarorätt vid nämndsammanträden: 

  • nämndens ledamöter och ersättare (suppleanter), även icke tjänstgörande ersättare,
  • den personal nämnden bestämmer (till exempel föredragande och sekreterare)
  • personalföreträdare, om facket utsett sådana, har rätt att närvara och ska i så fall kallas till sammanträdet. Deras närvarorätt gäller ärenden som rör förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare (vissa undantag finns), och andra ärenden om nämnden särskilt bestämmer det
  • annan förtroendevald än nämndens ledamöter eller ersättare som kommunfullmäktige utser, får närvara och delta i överläggningarna men inte i besluten (det förekommer till exempel att kommunalråd på detta sätt ges rätt att delta, fullmäktige kan begränsa denna närvarorätt så att den endast gäller för vissa typer av ärenden). Rätten att delta kan också omfatta rätt att få sin mening antecknad i protokollet.
  • andra sakkunniga som nämnden kallar att närvara vid ett sammanträde för att lämna upplysningar.

 

Deltagande på distans

Nämndledamöter kan delta i en nämnds sammanträden på distans om fullmäktige godkänt detta. En ledamot som deltar på distans ska anses vara närvarande på sammanträdet (6 kap, 24 § KL).

 

Om deltagande sker måste det ske genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor (5 kap, 16 § KL).

 

Offentliga nämndsammanträden

En nämnds sammanträden ska normalt hållas inom stängda dörrar. Nämnden får dock besluta att dess sammanträden ska vara offentliga, om fullmäktige har medgett det. Se artikeln Offentliga nämndsammanträden för mer information.

 

 

Mer information: 

Beslutsfattandet (Kunskapsbanken)

 

Kommunal nämndadministration - Litteratur (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 27 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.