Bevissäkring och dokumentation
Sammanfattning: Vid misstanke om brott är det viktigt att noga dokumentera alla förhållanden. Det gäller bland annat provtagning och fotodokumentation.

Vem gör vad?

Det kan finnas olika rutiner för om tillsynsmyndigheten eller polisen ska säkra bevis på en misstänkt brottsplats. Det kan också i viss mån vara en resursfråga beroende på det misstänkta brottets art och omfattning.

 

Eftersom tillsynsmyndigheten i de flesta fall är först på en misstänkt brottsplats ankommer det på myndigheten att göra en övergripande bedömning av om ett brott kan misstänkas och hur bevis kan säkras.

 

Om polisen har huvudansvaret för bevissäkring bör tillsynsmyndigheten omgående ta kontakt med polisen vid ett misstänkt brott för en diskussion om vad som bör göras. Därmed kan bevis säkras och en utredning påbörjas tidigt.

 

Bevissäkring

Vid misstanke om brott är det särskilt viktigt att noga dokumentera alla förhållanden. I konkreta frågor som hantering av avfall och dylikt är fotodokumentation värdefull. Noggranna anteckningar om ett ärendes gång är ett måste.

 

Om det verkar mycket sannolikt att ett miljöbrott kan misstänkas är det viktigt att inte "klampa runt" för mycket vilket skulle kunna försvåra brottsplatsdokumentationen för polisen.

 

Provtagning

Prover från tiden för det eventuella brottet är viktigt. Prover tagna i efterhand, med hänvisning till att förhållandena var likartade, tillmäts knappast någon betydelse alls av en domstol.

 

När polis/åklagare är inkopplad på ett misstänkt brott, kan de, efter bedömning av behovet, tillse att analyser görs på polismyndighetens bekostnad.

 

Utrustning

Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) har hjälpt till att ta fram en "provtagningsväska" som finns hos Polismyndighetens miljöbrottsutredare. Väskan innehåller bland annat:

  • provtagningsutrustning för provtagning av jord eller vatten
  • provtagningsrör för oljefat och andra kärl
  • provtagningsduk av teflonväv för oljefilm på vatten
  • skyddsglasögon och annan skyddsutrustning
  • fiskespö, planteringsspade, handskar och annan utrustning.


Hela miljöprovtagningsbackar eller provtagningskit för olika ändamål kan beställas från företaget Nordkrim i Helsingborg.

 

 

Mer information:

Åtalsanmälan (Kunskapsbanken)

 

Kemiska ämnen (Nationellt Forensiskt Centrum)

 

Teknisk undersökning vid misstanke om miljöbrott (Nationellt Forensiskt Centrum)
Bilder och text från en kurs för Miljösamverkan Stockholm.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 26 feb 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.