Nyheter

12.09.2016 10:14 Ålder: 8 År

HaV föreslår tydligare regler för små avlopp

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill att kravet på rening av fosfor för små avlopp skärps i områden med övergödningsproblem och där utsläppen från små avloppsanläggningar står för en betydande del. Däremot vill HaV sänka kravet på rening av fosfor i områden där risken för påverkan är liten. Reningsnivåerna blir därmed bättre anpassade till risken för påverkan.

  - Vi vill att särskilt känsliga områden pekas ut så att det blir tydligare för fastighetsägaren att veta vilken rening som krävs och vilken anläggning som kan accepteras på en viss plats, säger Åsa Gunnarsson på HaV. Detta kan göras av länsstyrelsen, av vattenmyndigheterna eller kommunerna utifrån ett gemensamt bedömningsunderlag.

HAV lämnar författningsförslag till regeringen som bland annat innebär ändringar av befintliga bestämmelser i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Förslagen gäller för avloppsanläggningar upp till 200 personekvivalenter.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .