Nyheter

30.09.2014 14:13 Ålder: 10 År

Naturvårdsverket kritiserar förslag till nya riktvärden för trafikbuller

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Naturvårdsverket avstyrker regeringens förslag till trafikbullerförordning i sitt remissyttrande. Man anser att det är positivt att samordna miljöbalken och plan- och bygglagen, men att regeringen först borde utvärdera de nya författningsregler som börjar gälla 2 januari 2015.

De nivåer som föreslås i trafikbullerförordningen är högre än de som tillämpas idag, och högre än de som föreslogs så sent som i höstas i bullersamordningsutredningen SOU 2013:57 och också högre än de nivåer som WHO rekommenderar. Om förslaget går igenom kommer det att leda till fler bullerutsatta skriver Naturvårdsverket.

I yttrandet kommenteras bland annat att de föreslagna bullernivåerna på den minst bullriga sidan av ett bostadshus är för högt satta i förslaget. Det är viktigt att kunna ha åtminstone en sida av sitt hus eller sin lägenhet där det är lugnare och där man till exempel kan ha öppna fönster.

Förslaget skulle dessutom innebära att det blir tillåtet med mer buller vid studentbostäder än vid andra bostäder.

I förslaget anges också att riktvärdena för flygbuller som reglerar maximala ljudnivåer dag och kväll endast ska gälla vid uteplats om en sådan finns, inte som tidigare vid fasad. Det innebär att de riktvärdena inte omfattar boende som saknar uteplats och är en försämring jämfört med nuvarande situation menar Naturvårdsverket i sitt yttrande.   
 
Naturvårdsverkets remissyttrande


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .