Nyheter

08.03.2013 11:07 Ålder: 11 År

HaV föreslår miljöskatt för att få bort olagliga enskilda avlopp

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Kristina Rehn

Enskilda avlopp i fastigheter är idag ett stort miljöproblem och Havs- och Vattenmyndigheten föreslår nu en miljöskatt för att öka antalet godkända enskilda avlopp.

Endast ca hälften av alla enskilda avlopp i Sverige bedöms vara i godkänt skick. Resten har endast någon form av slamavskiljning som rening vilket innebär att dessa avlopp inte bara sprider miljögifter och bakterier utan även, genom sina höga utsläppshalter av fosfor, bidrar starkt till övergödningen.

Idag regleras enskilda avlopp av Miljöbalken och de krångliga reglerna skulle, enligt Havs- och vattenmyndigheten, kunna ersättas av ett paket av styrmedel som innebär tydligare regler genom generella föreskrifter, införande av en avloppsdeklaration samt ett miljöskattesystem med skattebefrielser för fastighetsägare som har vidtagit nödvändiga åtgärder.

Idén om en miljöskatt behöver utredas vidare men skulle kunna kopplas samman med anslutning till certifierade program. Det kan innebära att fastighetsägare som själva tar initiativ till att regelbundet upprusta och sköta avloppssystemet får skattereduceringar.

Källa: Havs- och Vattenmyndigheten


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .