Nyheter

24.11.2011 15:07 Ålder: 12 År

Nya märkningsregler för livsmedel - om tre år

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

Märkningen av mat ska bli bättre. Bland annat skärps kraven på läsbarhet, näringsdeklarationen utvidgas och fler varor och kött ska ursprungsmärkas.

Efter många års arbete och förhandlingar har EU:s gemensamma regler för märkning av mat publicerats. De nya kraven träder dock inte i kraft förrän i december 2014, för näringsdeklaration två år senare.

Enligt de nya bestämmelserna ska kött från gris, får, get och fjäderfä ha ursprungsmärkning, vilket bara gäller för nötkött idag. Detsamma gäller för huvudingredienser som inte kommer från det land där själva livsmedlet är producerat, t.ex. utländska blåbär i sylt som görs i Sverige.

En annan nyhet är att ingredienser som kan orsaka allergi eller intolerans ska framhävas med till exempel fet eller kursiv stil för att synas bättre.

Läs mer om de nya reglerna på Livsmedelsverkets hemsida.

Se även Allmänt om märkning av livsmedel i Kunskapsbanken. (Inloggning krävs)


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .