Nyheter

10.11.2011 09:54 Ålder: 12 År

Ett fåtal vindkraftverk skadar fåglar och fladdermöss

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

En ny forskningsrapport visar hur vindkraften påverkar fåglar och fladdermöss. Med kunskap och planering kan vindkraftens påverkan på dem minskas betydligt. Det allra viktigaste är att placera vindkraftverken på rätt ställen.

Forskningsprogrammet Vindval, som drivs av Energimyndigheten och Naturvårdsverket, har tagit fram en rapport som bygger på forskning som tidigare gjorts i Europa och USA. Det är den första sammantagna bedömningen av vindkraftens effekter på fåglar och fladdermöss.

Av rapporten framgår att det allra viktigaste är att placera vindkraftverken på rätt ställen. De flesta vindkraftverken dödar få eller inga fåglar och fladdermöss, medan några fåtal verk dödar många. I rapporten beskrivs vilka typer av miljöer som bör undvikas, vad som är viktigt att tänka på inför tillståndsgivning, samt vilka arter som kan påverkas i olika områden.

Källa: Naturvårdsverket


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .