Förordningar med instruktioner för olika myndigheter
Ämnesområde:  Lagstiftning
Sammanfattning: För varje statlig myndighet finns en förordning med instruktion för myndighetens arbete. I länsstyrelsernas instruktion finns bland annat regler om miljöprövningsdelegation och om vattendelegation.

För alla statliga myndigheter finns en förordning med instruktion för myndighetens uppgifter. I allmänhet hittar man dessa förordningar på respektive myndighets hemsida.

 

Länsstyrelseinstruktion

För länsstyrelserna gäller förordning (2017:868) med länsstyrelseinstruktion. Här anges länsstyrelsernas uppgifter, hur de ska vara organiserade, hur ärenden ska handläggas med mera.

 

Särskilda organ

I 14-22 §§ förordning (2017:868) med länsstyrelseinstruktion finns det bestämmelser om de särskilda organ som ska finnas på vissa länsstyrelser. Det gäller:

  • miljöprövningsdelegation (ska finnas i 12 län) som prövar vissa ärenden enligt miljöbalken, se artikeln Miljöprövningsdelegation (MPD),
  • vattendelegation (5 län) som beslutar om vattenförvaltningsfrågor utifrån avrinningsområden, se artiklarna Vattenförvaltning och Miljökvalitetsnormer - Vatten,
  • viltförvaltningsdelegation (samtliga län), se artikeln Jaktfrågor naturvård,
  • rennäringsdelegation (Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län) och
  • fjälldelegationen, gemensam delegation för fjällfrågor för länsstyrelserna i Dalarnas, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

 

Krisberedskap och höjd beredskap

Länsstyrelsen är enligt 7 § i länsstyrelseinstruktionen geografiskt områdesansvarig myndighet enligt förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap och den högsta civila totalförsvarsmyndigheten inom länet. Se artikeln Risk- och sårbarhetsanalys för mer information. 

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 26 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.