Regeringsformen
Ämnesområde:  Lagstiftning
Sammanfattning: Regeringsformen är en av våra grundlagar. Här sägs bland annat att myndigheter ska iaktta saklighet och opartiskhet och att myndigheterna är suveräna att besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning.

Regeringsformen (1974:152), är en av grundlagarna.

 

Regeringsformen innehåller bestämmelser om statsskickets grunder, grundläggande fri- och rättigheter, vad som gäller vid krigsfara samt hur Sverige styrs av riksdag, regering, förvaltningsmyndigheter och kommunerna.

 

Vidare finns bestämmelser om rättskipning, lagar och andra föreskrifter samt om internationella förhållanden.

 

Nedan tas ett par viktiga principer upp om hur förvaltningsmyndigheter ska agera och deras ställning i förhållande till andra instanser. 

 

 

Saklighet och opartiskhet

I 9 § 1 kapitlet sägs att förvaltningsmyndigheter och domstolar och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

 

Myndighetsutövningens suveränitet

I 2 § 12 kapitlet föreskrivs att ingen myndighet, inte heller riksdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i särskilt fall skall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller kommun eller som rör tillämpningen av lag.

 

Detta gäller exempelvis förhållandet mellan miljönämnden och kommunfullmäktige.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 26 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.