Lag om viss gemensam offentlig service
Ämnesområde:  Lagstiftning
Sammanfattning: Lagen innehåller regler om serviceavtal mellan statliga myndigheter och kommuner och regioner.

 

Lag (2019:212) om viss gemensam offentlig service trädde i kraft den 1 juni 2019 och ersatte då lagen (2004:543) om samtjänst vid medborgarkontor.

 

Förordning

Förordning (2019:214) om viss gemensam offentlig service trädde i kraft den 1 juni 2019.

 

Föreskrifter

Kammarkollegiet

 

 

Serviceavtal

Lag, förordning och föreskrifter syftar till att möjliggöra för statliga myndigheter och en kommun eller en region att ingå serviceavtal om att för varandras räkning lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda och i övrigt handlägga förvaltningsärenden, med de begränsningar som anges i lagen eller förordningen.

 

I serviceavtalet ska det anges vilka förvaltningsuppgifter som ska omfattas. Förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning eller som kräver tillgång till personuppgifter ska redovisas särskilt i avtalet.

 

Av avtalet ska det även framgå vilken tillgång till personuppgifter som behövs för att de förvaltningsuppgifter som omfattas av avtalet ska kunna utföras.

 

En kopia av avtalet ska skickas till kammarkollegiet.

 

Kommuner och regioner

Förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning och som en kommun eller en region ansvarar för får normalt inte omfattas av ett serviceavtal.

 

Undantag från detta görs dock för vissa i 3 § lagen uppräknade uppgifter. Det gäller bland annat att enligt kommunala föreskrifter ge tillstånd till att inrätta annat slag av toalett än vattentoalett.

 

Verksamhetsrapport

Myndigheter som har träffat ett serviceavtal ska till kammarkollegiet redovisa hur verksamheten har bedrivits i en särskild verksamhetsrapport.

 

Tillsyn

Kammarkollegiet ska enligt 5 § i förordningen löpande följa upp den verksamhet som bedrivs enligt slutna serviceavtal.

Om Kammarkollegiet vid uppföljningen upptäcker att serviceavtalen eller verksamheten inte överensstämmer med lag eller förordning ska detta rapporteras till Finansdepartementet.

 

 

Mer information:

Tillstånds- och anmälningsplikt för avloppsanläggningar (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: FMH
Publicerad av:Leif Lövström
Uppdaterad: 10 jan 2020
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.