Rättsfall jäv
Sammanfattning: I artikeln presenteras rättsfall om jäv vid handläggning av ärenden.

De rättsfall som presenteras nedan berör bland annat följande prejudikat:

  • Tolkning av om jäv föreligger när samme tjänsteman som handlägger ärendet tidigare beslutat i samma ärende (MÖD bedömde att jäv förelåg, M 7509-17 Mark- och miljööverdomstolen).

 

Målnummer, datum

M 7509-17 Mark- och miljööverdomstolen (pdf), 2018-05-17.
Överprövning av Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-07-18 i mål nr M 4628-16.

 

Parter: KB Malmö Metallteknik ./. Länsstyrelsen i Skåne län

 

Beskrivning

Ansökan om tillstånd till yrkesmässig transport av avfall och farligt avfall

Beslutsfattare vid länsstyrelse har bedömts varit jävig enligt 11 § första stycket punkt 5 förvaltningslagen (1986:223). Länsstyrelsens beslut har därför undanröjts och målet återförvisats för förnyad handläggning.
    Länsstyrelsen i Skåne län hade avslagit bolagets ansökan om transport av farligt avfall med hänvisning till 16 kap. 6 § miljöbalken på grund av att bolaget inte levde upp till de vandelskrav som rimligen kan ställas på den som innehar tillstånd att bedriva transporter av farligt avfall.
    Företaget överklagade och fick rätt av Mark- och miljödomstolen. MÖD gav inte prövningstillstånd till Länsstyrelsens överklagande.
    Vid en förnyad prövning beslutade länsstyrelsen att en invändning om jäv från bolaget för att samma tjänstemän som tidigare skulle besluta i ärendet inte föranledde någon åtgärd från länsstyrelsens sida. Länsstyrelsen avslog sedan på nytt bolagets ansökan. Denna gång gav Mark- och miljödomstolen länsstyrelsen rätt. Bolaget överklagade till MÖD.
    I en utförlig motivering med referenser till förarbeten och JO-utlåtanden kommer MÖD fram till att det föreligger skäl att ifrågasätta tilltron till opartiskheten hos den tjänsteman som varit med och beslutat i ärendet vid två tillfällen. Han har därmed enligt MÖD varit jävig att handlägga och besluta i ärendet. 
    Kommentar: I nya förvaltningslagen (2017:900) finns motsvarande jävsbestämmelser i 16 § första stycket punkt 4.

 

 

Mer information:

Jäv (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Rättsfall
Källa: Domstol
Publicerad av:Leif Lövström
Uppdaterad: 27 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.