Rättsfall allmän handling och sekretess
Sammanfattning: I artikeln presenteras rättsfall om allmän och offentlig handling och tillsynssekretess.

De rättsfall som presenteras nedan berör bland annat följande prejudikat:

  • Att resultat av livsmedelsprovtagning normalt ska lämnas ut till den som begär det då konsumentintresset av att ta del av informationen är så stort att det väger över den skada som kan uppstå för verksamhetsutövaren om informationen blir offentlig (RÅ 1997 ref 21)

 

Målnummer, datum

Mål nr 2235-19 Kammarrätten i Jönköping, 2019-10-29.
Överprövning av Skogsstyrelsens beslut den 18 juni 2019 i mål nr 2019/1863.

 

Parter: Privatperson (LH) ./. Skogsstyrelsen

 

Beskrivning

Rätt att ta del av allmän handling
Skogsstyrelsen avslog LH:s begäran att ta del av en åtgärdsplan för vattenmiljöåtgärder med hänvisning till att uppgiften ingått i myndighetens uppdragsverksamhet och därmed omfattades av sekretess.
    Kammarrätten anser däremot att handlingen ska lämnas ut. Bestämmelsen om sekretess i 31 kap. 12 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) ska i första hand tillämpas endast om uppdragsgivaren begärt att sekretess ska ställa, men även om uppgiften är av sådan art att bristen på sekretesskydd för uppgiften måste anses framstå som så väsentlig för uppdragsgivaren att han utan sekretesskyddet skulle ha avstått från att anlita myndigheten (prop. 1979/80:2 Del A s. 239).
    Av kammarrättens utredning framgår inte att något av dessa villkor föreligger. Det finns därför inte skäl att vägra lämna ut handlingen.

 

 

Målnummer, datum, referat

4583-96 Regeringsrätten, 1997-02-14, RÅ 1997 ref 21 (pdf)

 

Parter: Privatperson (FL) ./. Göteborgs miljönämnd

 

Beskrivning

Fråga om sekretess enligt 8 kap. 7 § sekretesslagen (1980:100) för handlingar med uppgifter angående livsmedelskontroll som under ett antal år företagits av en miljönämnd och avser vissa s.k. storhushåll i privat regi.
Sveriges Television begärde av Göteborgs miljönämnd att få ta del av samtliga de handlingar hos nämnden som innehöll resultat från provtagning i storhushåll i privat regi under åren 1991-1995 och där proverna resulterat i omdömet "otjänligt" eller "tjänligt med anmärkning".
     Nämnde fann att vissa handlingar inte omfattades av sekretess enligt 8 kap. 7 § sekretesslagen (1980:100) och därför kunde lämnas ut utan förbehåll men att flertalet handlingar omfattades av sekretess och bara kunde lämnas ut mot förbehåll enligt 14 kap. 9 § sekretesslagen.
     En privatperson (FL) begärde då att få ut samtliga handlingar utan förbehåll för sekretess.
     Miljönämnden avslog FL:s begäran och Kammarrätten avslog FL:s överklagande sånär som på en handling som skulle lämnas ut.
     Mot bakgrund av att konsumentintresset av att ta del av informationen är så stort att det väger över den skada som kan uppstå för verksamhetsutövaren om informationen blir offentlig ansåg Regeringsrätten att sekretess inte rådde för de aktuella handlingarna och att samtliga handlingar därför kunde lämnas ut utan förbehåll till FL.

 

 

Mer information:

Allmän och offentlig handling (Kunskapsbanken)

 

Tillsynssekretess (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Rättsfall
Källa: Domstol
Publicerad av:Leif Lövström
Uppdaterad: 18 nov 2019
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.