Handräckning
Sammanfattning: Tillsynsmyndigheten har möjlighet att begära handräckning från polismyndigheten och i vissa fall kronofogdemyndigheten för sin myndighetsutövning. Artikeln tar upp formerna för begäran om handräckning samt redogör för vad olika lagar säger om detta.

Lagstiftning

Enligt "tillsynslagar" som miljöbalken och livsmedelslagen (2006:804) har tillsynsmyndigheten möjlighet att begära handräckning från polismyndigheten, i vissa fall även från kronofogdemyndigheten.

 

Utformningen av bestämmelserna varierar något mellan de olika lagarna.

 

 

Miljöbalken

 

Polismyndigheten (28 kapitlet 1-6 och 8 §§)

 

Polismyndigheten ska lämna den hjälp som behövs för tillsynsmyndighetens tillträde och åtgärder enligt 28 kap, 1-5 §§. 2-5 §§ gäller endast för länsstyrelsen.

 

Av 28 kap 6 § framgår att åtgärder ska utföras så att så liten skada och intrång som möjligt orsakas. Tillträde till bostäder får endast ske i den utsträckning det behövs för att förebygga eller undanröja olägenheter för människors hälsa.

 

Observera att kommunen enligt 31 kap 10 § kan bli skadeståndsskyldig för skada och intrång som tillfogas fastighetsägaren, dock inte om åtgärderna vidtas med anledning av tillsyn över en verksamhet som utövas på fastigheten.

 

 

Kronofogdemyndigheten (26 kapitlet 17 §)

 

Om någon har brutit mot de straffsanktionerade bestämmelser som finns i 29 kapitlet miljöbalken får kronofogdemyndigheten efter ansökan av tillsynsmyndigheten meddela särskild handräckning för att åstadkomma rättelse.

 

I fråga om sådan handräckning finns bestämmelser i lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning. Avgörande i sådant mål överklagas hos mark- och miljödomstolen.

 

 

Livsmedelslagen (27 §)

Polismyndigheten ska lämna den hjälp som behövs för utövande av offentlig kontroll eller verkställighet av beslut enligt livsmedelslagen och de föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen eller de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna.

 

Hjälp får bara begäras om:

  1. det på grund av särskilda omständigheter kan befaras att åtgärden inte kan utföras utan att polisens särskilda befogenheter enligt 10 § polislagen (1984:387) behöver tillgripas, eller
  2. det annars finns synnerliga skäl.

 

Begäran om polishandräckning

Begäran om polishandräckning bör vara skriftlig och tydligt beskriva vilken slags handräckning som önskas.

 

I Kommunförbundets Cirkulär 1999:16 Nämndreglementen och delegationsordningar enligt miljöbalken m.m. - underlag för lokala bedömningar (pdf)  anges att begäran av polishandräckning för att kunna utföra myndighetens tillsynsuppgifter normalt inte kräver delegation eftersom en sådan begäran betraktas som ren verkställighet i myndighetsutövningen. I ärenden av särskilt ingripande karaktär kan det dock vara aktuellt med nämndens prövning och det kan därför vara klokt att ha med begäran om handräckning i delegationsordningen.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: FMH
Publicerad av:Leif Lövström
Uppdaterad: 27 sep 2018
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa E-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.