Tillsynsmetodik - Litteratur
Sammanfattning: Litteratur om tillsynsmetodik, egenkontroll med mera.

Djurskyddsärenden Fakta och tips, Striwing, Helena, Kompendium, 1998, 71 sid.
En mycket systematisk och pedagogisk genomgång av juridik och praktiska frågor att beakta i samband med inspektioner, ingripanden med mera enligt djurskyddslagen. Genom hänvisningar också till förvaltningslagen, framstår det i många avseenden också tydligt vad som generellt gäller för inspektionsverksamhet. Flera avsnitt bör därför vara av stort intresse också för inspektörer som arbetar med tillsyn inom andra delar av miljö- och hälsoskyddet än djurskydd.

 

Effektiv miljötillsyn (EMT), Slutrapport forskningsprogramet Effektiv miljötillsyn (EMT). Naturvårdsverkets rapport6558, maj 2013
I rapporten studeras metoder för inspektioner och det kommunikativa samspelet mellan inspektören och företrädare för den verksamhet som inspekteras, hur den institutionella ramen för inspektionsprocessen fungerar samt visar på möjligheter att mäta effekterna av inspektioner och tillsyn.

 

Egenkontroll och systemtillsyn - handledning, Miljösamverkan Västra Götaland, 2010.
Reviderad handledning, den första publicerades 2002. Innehåller bland annat MALLAR till inspektionsmeddelande och till information om tillsynsbesök samt steg-för-steg-anvisningar för tillsynsbesök.

 

Genomförande av tillsyn enligt miljöbalken - En intervjustudie av kommunala miljö- och hälsoskyddsinspektörers arbete vid inspektioner, Rapport 5369, av Bengtsson M. CEFOS, Naturvårdsverket, 2004.
Studiens syfte har varit att kartlägga och identifiera inspektörernas upplevelser, strategier och förhållningssätt till och i inspektionsarbetet.

 

Kommunenes tilsyn med virksomheter som skal etterleve regelverkskrav innen miljørettet helsevern, (pdf) IK-2705, Statens helsetilsyn, Norge, 2000 56 sid.
Norsk vägledning om hur tillsyn av hälsoskyddsfrågor och inomhusmiljö bör bedrivas på skolor med mera. En mycket konkret och tydlig vägledning med tonvikt på systeminspektion (här benämnd systemrevisjon). Bör kunna fungera som en mall för hur systemtillsyn genomförs, också för svenska myndigheters tillsyn av många slags verksamheter, inte endast hälsoskydd och inomhusmiljö. Vägledningen anknyter starkt till standarden för miljörevision, ISO 14011, men här rör det alltså myndigheternas tillsyn, inte som i standarden verksamhetsutövarens revision av sin verksamhet.

 

Metoder i kommunal och regional tillsyn - en inventering, Rapport 5363, av Lindberg A-K, Naturvårdsverket, 2004.
Redovisar en inventering av de operativa tillsynsmyndigheternas tillsynsmetoder.

 

Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2001:3) om tillsyn till 26 kap. miljöbalken, förordningen (1998:900) om tillsyn samt förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll, Naturvårdsverket, 2001.
Behandlar tillsyn enligt miljöbalken. Skriften kompletteras av: Operativ tillsyn: Handbok för tillsynsmyndigheten, Handbok, 2001:4, Naturvårdsverket, 2001, 146 sid.

 

Naturvårdsverkets allmänna råd om egenkontroll, NFS 2001:2.
Kompletteras av: Egenkontroll - en fortlöpande process, Handbok, 2001:3, Naturvårdsverket, 2001, 102 sid.

 

Tillsynsmetodik - inom kommunalt miljö- och hälsoskydd (pdf). Katarina Horn af Rantzien, Uppsats Linköpings universitet 2012.
Syftet med uppsatsen är att beskriva och analysera tillsynen som arbetssätt samt att utifrån några miljö- och hälsoskyddsinspektörers tankar och erfarenheter reflektera över om det går att finna möjligheter att utveckla tillsynsmetodiken.

 

Tillsynsmetodik, Maria Piehl, eget förlag, 1993, 23 sid.
Vägledning, avsedd framför allt för oerfarna inspektörer, om hur tillsyn kan bedrivas. Är inriktad på det kommunala miljö- och hälsoskyddet, men tar inte specifikt upp olika lagstiftningsområden. Systematisering av olika tillsynssituationer (förstagångsbesök, provtagning, uppföljningsbesök etcetera) och vad som krävs vid dessa.

 

Veileder for kommunens tilsyn med miljørettet helsevern (pdf), Helsedirektoratet, 05/16.
Vägledningens syfte är att bidra till likartade rutiner och praxis för planering, genomförande, rapportering och uppföljning av hälsoskyddstillsyn. Publikationen är en uppgradering av liknande publikationer från 2000 (se ovan) och 2001.

 

Verktyg för offentlig kontroll Livstecknet (inloggning krävs) under länken Kontroll (Livsmedelsverkets hemsida)
Information om livsmedelsverkets arbete med metodik inom livsmedelskontrollen.

 

Värd-gäst i jordbrukstillsynen, rapport av Miljösamverkan Västra Götaland, 2011.
Värd-gästinspektioner genomfördes i tillsyn av jordbruk vid sju tillfällen i fem olika kommuner. Sammanlagt deltog sexton personer som samtliga, såväl värdar som gäster, bedömde att detta var så bra att vi bör försöka fortsätta med värd-gästinspektioner. Metoden bör även fungera för andra branscher.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 27 jan 2017
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.