Kommunal nämndorganisation - litteratur
Sammanfattning: Litteratur om den kommunala nämndorganisationen, med betoning på organisation inom miljö- och hälsoskydd.

Minimikrav på kommunal organisation för myndighetsansvaret inom miljöbalken, Tillsyns- och föreskriftsrådet, 2004-09-14.
Rekommendation från Tillsyns- och föreskriftsrådet om vilka krav som bör ställas på en organisation för att förhindra att jävsförhållanden uppstår. Rekommendationerna omfattar frågor om delegation, personalansvar och lönesättning samt ekonomi. Rekommendationen riktar sig främst till de tillsynsvägledande myndigheterna enligt miljöbalken för att dessa ska ha en samsyn i dessa frågor vid sin tillsynsvägledning.

 

Tillsyn och sanktioner på miljörättens område - ändringar i kommunallagen och miljöbalken (pdf), Cirkulär 2003:63, Svenska kommunförbundet, 2003.
Cirkuläret behandlar bland annat en ny jävsbestämmelse i kommunallagen. Enligt cirkuläret medför den nya jävsbestämmelsen hinder för att ha en kommunal förvaltning där samma anställda hanterar både tillsyn över och drift av en kommunal anläggning/verksamhet.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 09 feb 2011
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.