Nyheter

29.05.2017 09:15 Ålder: 7 År

Glyfosat kan fasas ut för privat användning

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

Kemikalieinspektionen planerar att skärpa reglerna för privat användning av växtskyddsmedel i Sverige. Bara produkter som innehåller ämnen med låg risk ska få användas av privatpersoner, enligt en ny rapport till regeringen.

På några års sikt kan det innebära att till exempel medel med glyfosat eller ättiksyra inte får godkännas för privat användning. Bestämmelserna väntas kunna tillämpas från 2019.

Vilka växtskyddsmedel som inte längre ska få säljas till privatpersoner kommer att avgöras av EU-kommissionens bedömning av vilka ämnen som har låg risk. Glyfosat och ättiksyra är exempel på verksamma ämnen som preliminärt inte väntas ingå bland lågriskämnena.

De flesta glyfosatprodukter i Sverige är i dag bara tillåtna för yrkesmässig användning med särskilda kunskapskrav, men några produkter är även godkända för privat användning.

Källa: Kemikalieinspektionen


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .