Nyheter

10.12.2016 14:20 Ålder: 7 År

Nya EU-krav ska minska dödliga luftföroreningar

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

Den 8 december fattade EU:s ministerråd beslut om det så kallade takdirektivet, för att minska föroreningar i luften. I de nya reglerna fastställs strängare nationella utsläppstak för de luftföroreningar som är mest skadliga för miljön och människors hälsa.

Reglerna i takdirektivet omfattar utsläpp av fem föroreningar i utomhusluft: svaveldioxid, kväveoxider, flyktiga organiska föreningar utom metan, ammoniak och små partiklar.

Förutsatt att redan beslutade åtgärder genomförs så bedöms Sverige klara nivåerna för svaveldioxid, ammoniak och små partiklar. Däremot behöver Sverige enligt de prognoser som är framtagna fler åtgärder för att nå utsläppstaken för kväveoxider och flyktiga organiska ämnen.

Direktivet väntas träda i kraft i EU den 31 december 2016, och det ska vara infört i svensk lagstiftning under sommarhalvåret 2018.

Källa: Miljö- och energidepartementet


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .