Nyheter

29.05.2015 19:23 Ålder: 9 År

Nytt verktyg för att lättare jämföra risker

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Livsmedelsverket har tagit fram ett verktyg för att bedöma risker med ämnen i mat. Med hjälp av verktyget, med arbetsnamnet risktermometern, kan storleken på olika hälsorisker med kemiska ämnen, till exempel miljögifter, metaller och bekämpningsmedel, jämföras på ett enhetligt och öppet sätt.

Samtidigt fortsätter utvecklingen för att ta fram en grafik som är lätt att förstå och enkel att använda för konsumenter. Syftet är att ge konsumenter möjlighet att jämföra risker med olika kemiska ämnen som kan finnas i maten.

Den stora skillnaden mot det arbetssätt som används vid riskvärdering i dag är att det nya verktyget också konkret tar hänsyn till hur allvarlig hälsoeffekten för ämnet är. Ett ämne som ger en allvarlig hälsoeffekt, till exempel nervskador, hamnar i en högre riskklass än ett ämne som till exempel ger övergående huvudvärk.

På sid 42 i rapporten The Risk Thermometer - report 8 (pdf) anges några riskbedömningar av ämnen. Bly och dioxin placeras i riskklass 3 (låg - medelhög risk). Kadmium hamnar i riskklass 2 (ingen - låg risk). Hexaklorobensen och Bisfenol A hamnar i riskklass 1 (ingen risk).

Källa: Livsmedelsverket


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .