Nyheter

29.08.2014 10:50 Ålder: 10 År

Enklare att servera måltider i föreningar

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Det har blivit tydligare vilka regler som gäller vid servering av kyrkkaffe, fika och andra måltider i bygdegårdar och hembygdsföreningar. De nya branschriktlinjerna för samlingslokaler gör det möjligt att servera mat upp till tio gånger per år utan att verksamheten behöver vara registrerad som livsmedelsföretag.

Riktlinjerna ger exempel på vilka verksamheter som räknas som livsmedelsföretag och därmed ska registreras. För bygdegårdar och liknande samlingslokaler har Livsmedelsverket bedömt att det ska vara möjligt att tillaga och servera mat upp till tio gånger per år utan att verksamheten ska behöva vara registrerad.

Branschriktlinjerna innehåller rekommenderade rutiner för att den mat som serveras i samlingslokalen ska vara säker för matgästen. Riktlinjerna innehåller även en enklare faroanalys. De kan användas både av dem som serverar mat eller fika några gånger per år utan att behöva registrera verksamheten och av verksamheter som behöver registrera sig hos kommunen som livsmedelsföretag.

Riktlinjerna har utarbetats av Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets hus och parker, Hembygdsförbundet samt Våra Gårdar. Livsmedelsverket har granskat dem och de finns tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats.


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .