Nyheter

21.08.2014 15:49 Ålder: 10 År

Höga halter mikroskräp i havet

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland mätt halterna av mikroskopiskt skräp i vattnet utmed västkusten. 14 olika platser från Göteborg i söder till Smögen i norr har undersökts. Högst halter finns nära städerna och runt industriområden.

Mikroskräp är små partiklar av plast, textil, partiklar från förbränning och annat avfall. Det kan vara skadligt för djurlivet eftersom de för med sig tungmetaller och andra skadliga ämnen in i vävnader hos vattenlevande djur och därmed finns det även en risk för människan.

Proverna som togs längs västkusten i den här studien visar att halterna är som högst i Göteborgsområdet följt av Uddevalla, Stenungsund och Lysekil. Man fann mycket stora mängder mikroskräp som är mindre än 0,1 mm

Resultaten redovisas i en rapport som visar att städer och hamnar är potentiella källor till skräppartiklarna, både från kommunala avlopp samt olika former av förbränning. Sjöfarten kan också vara en stor källa till marint mikroskopiskt skräp i form av flagor av giftig båtbottenfärg samt förbränning av bränsle.

För att minska halterna av mikroskräp måste åtgärder läggas för att utveckla miljöteknik såsom rening av avloppsvatten och dagvatten, utveckla bättre rening av förbränningspartiklar ur skorstenar och avgasrör samt minska användandet av miljöfarliga båtbottenfärger.

IVL:s rapport


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .