Nyheter

13.12.2012 10:20 Ålder: 11 År

Botoxinjektioner inte hygienisk behandling

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) finner att estetiska "skönhetsbehandlingar" med bland annat injektioner av botox inte kan jämställas med hygienisk behandling enligt 38 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Därför hade miljönämnden i Södertälje inte rätt att utöva tillsyn och ta ut tillsynsavgift av företaget Södertäljekirurgen AB.

Socialstyrelsen har nyligen utrett relationen mellan hälso- och
sjukvårdslagstiftningen och annan lagstiftning inom hälso- och sjukvårdens område respektive miljöbalken när det gäller yrkesmässig hygienisk behandling. I rapporten Reglering av yrkesmässig hygienisk verksamhet och behandling tas ett antal hygieniska behandlingar upp som exempel på hygienisk behandling, dock inte botoxbehandling.

I en annan rapport från Socialstyrelsen Estetiska behandlingar - förslag till rättslig reglering m.m. konstateras att det för närvarande inte finns någon myndighet som har direkt tillsyn över verksamheterna där estetiska behandlingar utförs eller över personer som utför behandlingarna. Det finns därför behov av en rättslig reglering.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar dock att detta faktum inte påverkar bedömningen av om botoxbehandling är hygienisk behandling eller ej.

Källa: Mark- och miljööverdomstolens dom 2012-12-11 i mål nr M3041-12.


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .