Nyheter

01.11.2012 19:27 Ålder: 11 År

HaV föreslår nationell plan för miljövänligare vattenkraft

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

I en rapport till regeringen föreslår Havs- och vattenmyndigheten (HaV att det tas fram en nationell plan som visar vilka åtgärder vid vattenkraftverken som är viktigast för att nå målet om biologisk mångfald i rinnande vatten.

Förslagen i rapporten bygger på en dialog med vattenkraftbolag och intresseorganisationer om vattenkraft och miljö. Vid dialogmötena framkom tydligt att vattenkraften måste bli mer ekologiskt anpassad om Sverige ska nå miljömålet om Levande sjöar och vattendrag och kraven i EU:s ramdirektiv för vatten.

I dag har bara cirka 200 av 2100 vattenkraftverk vandringsvägar för fisk och det är okänt hur många av dessa som fungerar. Snabba höjningar och sänkningar av vattentappningarna vid kraftverken gör också att flera vattendrag endast har måttlig eller sämre ekologisk status.

Vattenkraftsbolag och miljöorganisationer är eniga om att förbättringar behövs. Däremot råder oenighet om krav på skyddsåtgärder ska vara generella eller inte. Branschen avstyrker generella lösningar medan vissa miljöorganisationer efterlyser sådana.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .