Nyheter

30.11.2009 10:16 Ålder: 14 År

Därför tappar björnen i popularitet

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Jon Rönne

SLU har skickat en undersökning till drygt 15 200 personer i Sverige för att studera svenskarnas inställning till rovdjur. En slutsats man kunnat dra är att att björnens popularitet minskat de senaste fem åren och idag närmar sig samma nivåer som vargen.

Skälet till björnens minskade popularitet uppges vara dess utökade spridning i landet.
- Idag har fler erfarenhet av stora rovdjur, fram för allt av björn. Konsekvensen blir att man är mindre positiv till rovdjuret och att färre personer vill öka antalet rovdjur i Sverige jämfört med 2004, säger Göran Ericsson som är forskningsledare och professor på institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU.

En annan slutsats i undersökningen var att att en majoritet av befolkningen är gillar att de fyra stora rovdjuren finns i Sverige - 64-73 procent nationellt och 56-70 procent i rovdjurslänen. I Stockholm är man generellt mer positiva och där finns ett mycket högt stöd för alla fyra rovdjur - 81-88 procent.


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .