Nyheter

07.11.2015 10:23 Ålder: 6 År

Ny guide om matallergener

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Livsmedelsverket har tagit fram en riskvärderingsguide för att företag och livsmedelskontrollen ska kunna beräkna hur många allergiker som kan drabbas vid en viss halt av odeklarerad jordnöt, hasselnöt, mjölkprotein eller ägg i ett livsmedel. Dessa fyra allergen är de som oftast orsakar svåra allergiska reaktioner mot mat i Sverige.

Med hjälp av Livsmedelsverkets riskvärderingsguide går det att beräkna hur många som riskerar att bli sjuka, baserat på hur mycket av det allergena ämnet som finns i livsmedlet och hur mycket man äter.

Guiden är framtagen i ett nordiskt allergiprojekt och därför på engelska.

Källa: Livsmedelsverket


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .