Nyheter

15.09.2015 19:18 Ålder: 9 År

EU-dom ger bättre information om farliga kemikalier

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Ett beslut i EU-domstolen innebär att Sverige får stöd för en strikt tolkning av Reach beträffande information om kemikalier i varor.

Enligt Reach ska leverantören informera konsumenten om en vara innehåller mer än 0,1 procent av ett särskilt farligt ämne. Sverige och sex andra europeiska länder har tolkat detta som att haltgränsen på 0,1 procent gäller för varje komponent av en vara.

EU-kommissionen har hittills gjort en annan tolkning som innebär att regeln i stället ska gälla för halter på över 0,1 procent i hela varan. Efter ett rättsfall i Frankrike hamnade ärendet i EU-domstolen, som nu alltså har fattat ett beslut som stöder den svenska regeltolkningen.

EU-domstolens beslut gäller de 163 ämnen som finns med på den så kallade kandidatförteckningen i den europeiska kemikalielagstiftningen Reach, som innehåller ämnen som kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller för miljön.

Källa: Kemikalieinspektionen


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .