Nyheter

24.04.2015 11:30 Ålder: 9 År

Värmeljuskopp ska inte längre samlas in som förpackning

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Förpacknings- och tidningsinsamlingen tar inte längre emot värmeljusbehållare utan hänvisar till kommunernas avfallsinsamling. Detta blir följden av en ny tolkning av vad som är en förpackning enligt förpackningsdirektivet.

EU-kommissionen och medlemsstaterna har tolkat direktivet som att behållare för värmeljus inte är att betrakta som förpackningar och därmed faller utanför förpackningsdirektivets tillämpning.
Naturvårdsverket anser att denna tolkning bör gälla även i Sverige. Värmeljusbehållare bör därmed inte betraktas som en förpackning och ska således inte samlas in som sådana.

Konsekvensen är att Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) nu kommer att sluta samla in värmeljusbehållare i sina insamlingssystem. Eftersom värmeljusbehållarna därmed blir ett hushållsavfall under kommunalt ansvar faller det i stället på kommunerna att med extremt kort varsel nu ordna med insamlingen. Denna förändring sker med omedelbar verkan.

Källa: Avfall Sverige


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .