Nyheter

19.03.2015 12:58 Ålder: 9 År

Vägledningen för tillsyn av små avlopp klar

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Nu är Havs- och vattenmyndighetens vägledning för tillsyn av små avlopp klar.
Allt material finns på hemsidan för vägledningen där den finns uppdelad i fyra delar för att bli mer lättillgänglig. Till vägledning hör även informationsmaterial riktat bl.a. till fastighetsägare och en rättsfallssammanställning där rättsfall har sammanställts och domar som kan vara till hjälp vid tillsyn av små avloppsanläggningar. Vägledningen finns också som en hel rapport i rapportsamlingen.

Syftet med vägledningen är att ge de kommunala tillsynsmyndigheterna verktyg för effektiv tillsyn av små avlopp. Målet är kortare handläggningstid och fler åtgärdade anläggningar men även att bidra till en mer enhetlig tillämpning av miljöbalken i landets kommuner.

Vägledningen bygger på en nationell sammanställning av de erfarenheter av tillsyn som många kommuner och organisationer för regional miljösamverkan har delat med sig av.

Materialet ska inte ses som en checklista där alla beskrivna arbetsmetoder måste tillämpas för en framgångsrik tillsyn, utan varje tillsynsmyndighet behöver hitta sitt eget arbetssätt utifrån de lokala förutsättningarna och behoven.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .