Nyheter

08.05.2014 14:40 Ålder: 7 År

Krav på information om allergener i butik och på restaurang

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Tydligare krav på att ange innehåll i matvaror som köps över disk. Nya regler för restauranger om att ange de vanligaste allergenerna i maten som serveras. Det är delar av ett förslag om nya märknings- och informationsregler som nu går ut på remiss från Livsmedelsverket.

Det nya förslaget innebär att den som handlar mat över disk i butik på begäran ska få information om samtliga ingredienser i den mat de köper. Informationen kan ges muntligt eller skriftligt. Det kan till exempel vara mat som köps i charkdiskar, färdigbredda smörgåsar eller hämtmat från restaurang. Många butiker ger redan den här servicen till kunderna, men nu föreslås det bli ett krav.

Restauranger måste informera kunden om maten innehåller något av de 14 allergener som har listats av EU. Restaurangen ska också tydligt informera kunden om rättigheten att få denna allergiinformation och hur. Det kan exempelvis göras genom en skylt eller att det står skrivet i menyn, alternativt läsplatta.

Läs mer på Livsmedelsverkets sida Krav på information om allergener i butik och på restaurang.


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .