Nyheter

11.12.2013 14:46 Ålder: 8 År

Kemikalier från brandövningar förorenar dricksvattnet

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Sandra Häkkinen

Högfluorerade ämnen (så kallade PFAS (inklusive PFOS och PFOA) har förorenat dricksvatten i flera kommuner och några kommuner har stängt dricksvattentäkter efter att högfluorerade ämnen läckt till grundvattnet från brandövningsplatser. PFAS är nu förbjudna i brandskum men föroreningarna är mycket svårnedbrytbara i naturen.

Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen har tillsammans tagit fram information till Sveriges vattenproducenter så att de kan bedöma när och om vattenanalyser behövs.
 
Det finns ingen sammanställning över vilka orter där det finns risk för denna typ av förorening, därför vill Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket att det kartläggs av dricksvattenproducenterna.

Läs mer på Livsmedelsverkets sida Information till Sveriges vattenproducenter: Håll koll på läckage av kemikalier från brandövningsplatser.


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .